‘Tijdswinst en beter in contact met patiënten’ bij apotheek vanNoord
12 maart 2019

De voordelen van gelijktijdig uitvullen en controleren

Het recept verwerken, uitvullen, en dan moeten wachten tot een collega het heeft gecontroleerd voordat het kan worden verstrekt; assistente Anita Janssen van apotheek vanNoord kan het zich bijna niet meer voorstellen. Sinds de apotheek in januari 2018 haar deuren opende wordt namelijk farmaceutisch zorgsysteem Apro gebruikt. Hierdoor kan uitvullen en controleren gelijktijdig en is wachten verleden tijd.

 

Assistente Anita Janssen

“Met andere systemen moet je na het uitvullen naar een collega toegaan, vragen of die je kan helpen en dan moet je wachten tot je collega het gecontroleerd heeft. Dan stagneer je voor je verder kunt. Met Apro kun je meteen door.” Aldus assistente Anita. Met Apro verloopt het proces namelijk anders: de assistente schrijft aan de balie een recept aan, waarna ze naar achter loopt om het doosje te pakken en uit te vullen. Al terwijl ze dit doet komt het recept digitaal binnen bij een collega bij ‘controleren’. Deze kan het recept nu direct en eenvoudig controleren. Eenmaal klaar met het uitvullen hoeft de assistente hiervoor dus niet meer zelf langs een collega. Daarbij hoeft in Apro minder gecontroleerd te worden; recepten die voldoen aan het ‘één-hands-systeem’ worden door Apro al automatisch gecontroleerd. Ook dat scheelt een hoop handelingen en dus tijd.

Soepel door het proces zonder te hoeven wachten

Het gelijktijdig kunnen uitvullen en controleren lijkt een klein verschil maar het levert veel op, Anita: “Je bent niet afhankelijk, omdat je niet hoeft te wachten en het geeft veel tijdswinst. Wat ook een groot voordeel is, je blijft beter in contact met je patiënt omdat je meteen weer door naar de balie kunt en niet ergens hoeft te wachten.”

Bij vanNoord zijn ze er dan ook erg over te spreken: “Ik heb zelf dertig jaar met een ander systeem gewerkt en dit is echt een hele verbetering. Mijn collega’s zijn ook allemaal enthousiast. We waren er allemaal zo aan gewend.”

Ook handig: geen stapels maar duidelijkheid dankzij automatisch filter

Ook handig vindt Anita dat het systeem filtert wat er moet worden gecontroleerd. Zo worden bijvoorbeeld herhaalrecepten automatisch uit de te controleren recepten gefilterd. Anita: “Met andere systemen lagen alle recepten gewoon op de stapel met te controleren recepten, terwijl je alleen het eerste recept hoeft te controleren. Doordat Apro al aangeeft of iets bijvoorbeeld een pro actief herhaal recept is, hoef je daar niet meer allemaal naar te kijken.” Het systeem vraagt daarbij alleen om controle bij risicomedicatie en/of aangebroken verpakkingen. In plaats van een stapel met recepten is hierdoor in het systeem dus direct duidelijk wat wel en wat niet gecontroleerd moet worden. En, zo besluit Anita, “Ook dat is prettig en zorgt weer voor tijdswinst.”

Meer weten over de ervaringen bij Apotheek vanNoord? In deze video neemt eigenaar Arjen Ypma je mee in de apotheek.

Arjen Ypma

Arjen Ypma

Apotheker

Apotheek vanNoord in Venlo

Keep me posted

Vragen?

Indien u meer wilt weten of een offerte wilt aanvragen, vul dan ons formulier in op de contactpagina,
of bel 030 – 601 6616

Algemene voorwaarden

Ik ga akkoord met het gebruik van mijn ingevulde gegevens voor analyse. Hierna mag Promedico mij benaderen om de resultaten te bespreken en te informeren wat APRO voor mij kan betekenen. Promedico zal je gegevens vertrouwelijk behandelen en stelt deze niet ter beschikking aan derden; lees hierover meer in ons Privacy statement.

Zijn APRO en ik een match?

Aantal tussen de 1 - 1000

Al ingeschreven voor APRO Nieuws?

Op deze manier ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen omtrent APRO.

'Eenvoud en logica in jouw apotheek’De inhoud van de whitepaper beantwoord vragen over hoe je eenvoud en logica terugbrengt in je apotheekprocessen, hoe je sneller en efficiënter kunt werken en hoe je je patiënten de farmaceutische zorg levert die ze verdienen, zonder wachttijden? Your choice…